Pradžia Biržų rajono savivaldybė
Pradžia

Aktualijos

Renginių organizavimas Biržų rajono savivaldybės viešosiose vietose

Biržų rajono savivaldybės tarybos 2023 m. rugpjūčio 25 d. sprendimu Nr. T-256 patvirtintas Masinių renginių organizavimo Biržų rajono savivaldybės viešosiose vietose tvarkos aprašas.

Šis tvarkos aprašas nustato bendruosius renginių organizavimo Biržų rajono savivaldybės teritorijos viešosiose vietose reikalavimus, prašymų leisti organizuoti renginius pateikimo ir nagrinėjimo tvarką, nustato renginių organizatorių ir dalyvių teises, pareigas. 

Šis aprašas taikomas Biržų rajono savivaldybės viešosiose vietose vykstantiems kultūros, švietimo, sporto, turizmo ir kitiems renginiams, kurių organizavimo  nereglamentuoja Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymas.

Aprašo privalo laikytis visi asmenys, kurie organizuoja renginius Biržų rajono viešosiose vietose.

Renginius Biržų rajono viešosiose vietose gali organizuoti Lietuvos Respublikos ar kitos valstybės narės pilietis, kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi Europos Sąjungos teisės aktuose jam suteiktomis judėjimo valstybėse narėse teisėmis, taip pat Lietuvos Respublikoje ar kitoje valstybėje narėje įsteigtas juridinis asmuo ar kita organizacija, taip pat jų padaliniai.

Renginio organizatorius pateikia nustatytos formos prašymą su numatytų institucijų derinimais Biržų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriui:                                                                        Prašymo organizuoti renginį forma, atsisiųsti (DOC formatas)

Terminai:

1. Renginio organizatorius, ne vėliau kaip prieš 20 darbo dienų iki rajoninės reikšmės renginio dienos pateikia prašymą leisti organizuoti renginį. Tarprajoninės, respublikinės ar tarptautinės reikšmės renginio organizatorius prašymą pateikia ne vėliau kaip prieš 2 mėnesius.

2. Prašymas išnagrinėjamas, ne vėliau kaip per 7 darbo dienas nuo prašymo leisti organizuoti renginį gavimo dienos.  ir apie priimtą sprendimą renginio organizatorius informuojamas raštu.

Jeigu renginio organizatorius įvykdo jam skirtus įpareigojimus ir patvirtina tai dokumentais, prašymas gali būti patenkinamas ir išduodamas leidimas organizuoti renginį.


2024 m. Šimtmečio Lietuvos dainų šventė

2024-02-09

„Kad giria žaliuotų“ – tokiais žodžiais 2024 m. pasitiks Lietuvos dainų šventės organizatoriai. Šimtmetį minėsiantis renginys vyks birželio 29–liepos 6 d. 

2024 m. birželio 29 d. Dainų šventę atidarys Jubiliejinė dainų diena Kauno dainų slėnyje, birželio 30 d. veiksmas kelsis į Vilnių, kur įvyks Pasaulio lietuvių ir Lietuvos tautinių bendrijų diena „Sujunkime Lietuvą!“ bei Šimtmečio vakaras. Liepos 1 d. atidaromas vaikų tradicinių amatų miestelis ir liaudies meno paroda „Iš šerdies“. Liepos 2 d. vyks Kanklių koncertas bei Folkloro diena, liepos 3 d. – Teatro diena bei Ansamblių vakaras, liepos 4 – vokalinių ansamblių bei pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertai, o liepos 5–ąją lauks Šokių diena. Renginio programą vainikuos liepos 6 d. iš Vilniaus Katedros aikštės į Vingio parką pajudėsianti šventės dalyvių eisena ir Dainų diena „Kad giria žaliuotų“.

Šimtmečio Lietuvos dainų šventėje „Kad giria žaliuotų“ dalyvaus ir Biržų rajono meno kolektyvai: chorai, šokių kolektyvai


2024 metais minimų Lietuvai svarbių įvykių ir asmenybių sukaktys

2024-02-09

Kiekvieni metai Seimo nutarimu yra skiriami paminėti svarbioms sukaktims. Siekiant pažymėti Lietuvos įstojimo į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją ir Europos Sąjungos 20-metį, Lietuvos Dainų šventės 100-metį ir diplomatų Lozoraičių nuveiktų darbų svarbą, Seimas nusprendė 2024-uosius paskelbti: NATO ir Europos Sąjungos, Dainų šventės bei Diplomatų Lozoraičių metais.

Kviečiame susipažinti su 2024 metais minimais Lietuvos valstybei svarbiais įvykiais, asmenybių sukaktimis ir kitomis atmintinomis datomis:

2023 m. lapkričio 16 d. Nr. XIV-2270 rezoliucija „Dėl 2024 metais minimų Lietuvai svarbių įvykių ir asmenybių sukakčių" 


Biržai - 2024 m. Lietuvių kalbos dienų sostinė

2024-02-08

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos 2024 m. Lietuvių kalbos dienų renginių srašas

Biržų rajono savivaldybės 2024 m. Lietuvių kalbos dienų renginių sąrašas 

Visos šalies 2024 m. Lietuvių kalbos dienų renginių sąrašas 


Į tarptautinio kultūrinio dainuojamojo paveldo kelio maršruto rengimą įsitraukė Biržai 

2021 12 17

       Birželio 8 d. Biržų turizmo informacijos centras,  kartu su Vilniaus Etninės kultūros centru, oficialiai tapo „Runosong“ Akademijos (Suomija) inicijuotos Kultūrinio dainavimo paveldo kelio asociacijos nariais. Asociacija, vienijanti įvairias kultūrines įstaigas Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, kartu dirba kuriant naują projektą - Kultūrinį dainavimo paveldo kelią (Intangible Cultural Singing Heritage Route). Dainuojamojo paveldo kelias apjungs skirtingas tradicines dainavimo tradicijas Suomijoje (runosong), Estijoje (leelo), Latvijoje (pusbolss) ir Lietuvoje (sutartines). Šis kultūros kelias keliaujančius susipažindins su skirtingomis dainavimo ir paveldo kultūromis, kvies aplankyti to krašto muziejus, sudalyvauti edukaciniuose dainavimo užsiėmimuose.

Kultūrinis dainavimo paveldo kelias siekia sujungti skirtingas dainavimo tradicijas Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Ne tik supažindinti su nematerialiuoju kultūros paveldu, bet ir pristatyti šalių kultūrą, istoriją. Keliaujantieji bus kviečiami aplankyti muziejus, pagrindinius festivalius, dainų šventes, mokslinius seminarus, kuriuose bus galima daugiau sužinoti apie skirtingas dainavimo tradicijas.

Lietuvos muzikinį palikimą reprezentuojančios sutartinės yra įtrauktos į UNESCO Reprezentatyvus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, o Biržų krašto sutartinės ir jų atlikimas įrašyti į šalies nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Tad Biržų kraštas, išsaugojęs sutartinių dainavimo tradicijas, yra svarbi kultūrinio paveldo kelio stotelė.  Iš Biržuose esančių objektų ir veiklų, susijusių su Biržų krašto dainuojamojo paveldo tradicija, yra pasiūlyti Biržų krašto muziejus "Sėla“, Biržų kultūros centras, Pabiržės folkloro ansamblis "Žemyna“. Artimiausiu metu Biržų TIC vadovė kvies kultūros įstaigų atstovus susitikti ir aptarti tolimesnes projekto veiklas.

     Kultūrinio dainavimo paveldo kelio projekto kuratoriai iš keturių valstybių jau rudenį susitiko nuotoliniu būdu. Susitikime buvo aptarta darbų eigą, kelio viziją, viešinimo galimybės. Planuotas bendras šalių atstovų susitikimas dėl Covid – 19 situacijos atidėtas iki kitų metų pavasario. Šiuo metu yra kuriama Dainuojamojo paveldo kelio internetinė svetainė, rengiamas jos vizualas. Taip pat yra kuriamas reklaminio vaizdo klipo scenarijus, rengiama projekto finansavimo strategija, svarstomi objektai ir veiklos, kurie būtų  tinkami įtraukti į maršrutą.

Kartu su projekto organizatoriais tariamasi, kokios Lietuvoje vykstančios šventės, lankytinos vietos, renginiai atvykstantiems keliautojams reprezentuotų krašto kultūrinį, istorinį, gamtos, kulinarinį paveldą. Be viso to yra rengiamos virtualios dirbtuvės, kuriose pateiktais vaizdo ir garso pavyzdžiais, bendra informacija apie veiklas, būtų supažindinama su paveldinio dainavimo atlikimo praktika ir tradicijomis. Projekto dokumentai šiuo metu dar yra rengiami ir  Europos komisijai sertifikuoti oficialiu "Dainuojamojo paveldo kelias" (Singing heritage route)  kultūriniu Europos keliu ir taptų žinomas pasauliui, o jo logotipas būtų lengvai atpažįstamas, kaip, pavyzdžiui, Šv. Jokūbo kelias (Santjago de Kompostela).

https://viakarelia.fi/singing-route/

https://singingroute.com/sutartines/

https://singingroute.com/lithuania-for-visitors/

https://www.youtube.com/watch?v=Xgo8GtPCoJ4

Biržų turizmo informacijos centro ir Švietimo kultūros ir sporto skyriaus informacija