Ši vasara keliaujančius po Lietuvą lepina ne tik saulėtais orais ir nuostabiais gimtinės vaizdais, bet ir maisto bei kultūros sinteze. Daugelyje žymiausių kino festivalių pripažinimo sulaukusio dokumentinio filmo „Omarų sriuba” kūrybinė komanda vasarotojus kviečia į kelionės planus įtraukti kiną ir gurmaniškus skonius. Su dokumentinėje kino juostoje pristatoma Islandijos kultūra pirmieji susipažinti ir „Omarų sriubą“ ne tik žiūrėti, bet ir ragauti galės Biržų žiūrovai.
„Omarų sriuba“ – tai režisierių Pepe Andreu ir Rafa Molés kūrinys, kurio scenarijaus bendraautorius ir koprodiuseris yra dokumentinio kino meistras, nacionalinės premijos laureatas Arūnas Matelis („Studio Nominum“). Dokumentinė istorija pasakoja apie Islandijos Grindaviko mieste veikiančią bendruomenei itin svarbią „Bryggjan“ kavinę ir jos likimą. Pagrindinis filmo veikėjas Krilis kiekvieną rytą pradeda mažoje uostamiesčio kavinėje „Bryggjan“ ruošdamas ingredientus omarų sriubai. Jo brolis Alis čia leidžia dienas šnekučiuodamasis su senais žvejais. Reaguodama į kasmet gausėjančius turistų srautus, viena didelė korporacija neseniai pateikė pasiūlymą Grindavike pastatyti aukščiausius standartus atitinkantį viešbutį. Kita – mažą šeimos kavinę paversti teminiu restoranu. Jau visai netrukus Kriliui ir Aliui teks spręsti, ką daryti su Grindaviko gyventojų numylėta „Bryggjan“ ir joje ruošiama omarų sriuba.
„Filme veiksmas vyksta Islandijoje, tad nusprendėme lietuvius paskatinti leistis į naują pažintį – vietoj šaltibarščių paragauti omarų sriubos ir geriau susipažinti su Islandijos kultūra bei kokybišku kinu. Ši idėja gimė pernai metų rudenį, kai „Omarų sriuba“ Lietuvos auditorijai pirmą kartą buvo pristatyta Europos šalių kino forume „Scanorama“ – tuomet vaišinome vilniečius. Tiesa, dėl griežtų karantino apribojimų sriubą buvo galima tik išsinešti. Sulaukėme didelio žiūrovo susidomėjimo, todėl idėją šią vasarą nusprendėme vystyti ir mažesniuose Lietuvos miestuose”, – apie netradicinę pažinti su kinu pasakoja filmo platinimo Lietuvoje koordinatorė Vaida Kazlauskaitė.
Filmo „Omarų sriuba“ kūrybinė komanda, skelbdama kelionės po skirtingus Lietuvos miestus pradžią, metė iššūkį tradicijoms – Tauragės, Biržų, Alytaus gyventojai kviečiami filmą ne tik pamatyti nemokamuose kino seansuose, bet ir paragauti specialiai jiems vietos virtuvės šefų pagamintos filmo įkvėptos sriubos.
Vieni pirmųjų kino gurmanų – Biržų miesto gyventojai ir svečiai. Biržuose omarų sriuba bus patiekta liepos 23–29 d., „Portfolio“ galerijos kavinukėje, filmo seansas vyks liepos 26 d. 18 val. toje pačioje erdvėje.
„Omarų sriubos“ pasaulinė premjera įvyko 2021 m. San Sebastiano kino festivalyje. Tais pačiais metais „Omarų sriubos“ premjera buvo pristatyta Lietuvoje Europos šalių kino forume „Scanorama“, kur dokumentinė istorija pateko tarp penkių žiūrimiausių festivalio filmų. Filmas susilaukė gausaus susidomėjimo visame pasaulyje. „DocsValencia“ buvo apdovanotas „Mirades“ apdovanojimu geriausios dokumentikos kategorijoje. Filmą rodė viename žinomiausių kino festivalių „Visions du Reel“, kur, kartu su 10 pasaulyje pripažinimą jau pelniusių dokumentinių filmų, „Omarų sriuba“ dalyvavo programoje „Grand Angle“. Iš karto po to filmas dalyvavo ARTDOCSFEST festivalyje Rygoje, Baltijos šalių konkursinėje programoje, taip pat buvo rodomas prestižiniuose Europos – Barselonos, Krokuvos, Miuncheno ir Zagrebo – dokumentinių filmų festivaliuose. Gegužės mėnesį šis filmas tarptautiniame kino festivalyje „Bergamo Film Meetings“ buvo paskelbtas geriausiu dokumentiniu filmu.
Filmas įtraukė gausią Lietuvos kino profesionalų komandą: scenarijų rengė ir filmą prodiusavo Arūnas Matelis, klasikinės muzikos interpretacijas juostai rašė kompozitorius Gintaras Sodeika, filmą koprodiusavo Algimantė Matelienė, spalvų dizainą kūrė Jonas Zagorskas, prisidėjo ir kiti kūrėjai. Dokumentinio filmo gamybą rėmė Lietuvos kino centras. Filmą prodiusavo „Studio Nominum“ kartu su „SuicaFilms“ ir „Ax Films“, dalyvaujant LRT.
„Scanorama“ informacija